Go to top
Sla inhoud over

Voormalige Latijnse school Middelburg

Voormalige Latijnse school passief gerenoveerd voor woon- en werkfunctie

Een voormalige Latijnse school in het hart van Middelburg is gerestaureerd tot woon-werkgebouw volgens de principes van passief bouwen. Het pand bestaat uit drie delen. Het oudste deel stamt al uit de 14e eeuw. De andere twee delen, aangekocht en gerestaureerd tot woon- en werkfunctie, zijn deels in 1879 en deels in 1922 gebouwd. De nieuwe eigenaren wilden een zo hoog mogelijk comfort realiseren en de CO2-uitstoot zo laag mogelijk houden. Daarbij moest rekening worden gehouden met de eisen die aan dit rijksmonument werden gesteld. De buitengevel aan de tuinzijde, het zinken dak en de schoorsteen mochten bijvoorbeeld uiterlijk niet worden aangepast. Ook de zwart met geel betegelde binnenmuren moesten intact blijven en aan de straatzijde van het pand moesten bepaalde delen ongewijzigd blijven. Al met al een behoorlijke uitdaging om dit rijksmonument passief te restaureren.

Dikke isolatiepakketten, zo min mogelijk koudebruggen en luchtdichte aansluitingen

Om aan de buitenkant het gebouw zijn bestaande uitstraling te laten behouden, is voornamelijk aan de binnenzijde geïsoleerd. Door de wandisolatie goed op de vloerisolatie te laten aansluiten, zijn lijnvormige warmtedoorgangen (koudebruggen) zoveel mogelijk voorkomen. Aan de tuinzijde zijn hsb-elementen geplaatst, geïsoleerd met 240 mm dikke glaswolisolatie en de prefab daksegmenten zijn geïsoleerd met 300 mm Isover glaswol. Om een luchtdichte afwerking te bewerkstelligen zijn de constructies luchtdicht gemaakt met Vario KM Duplex UV klimaatfolie. Met een blower door test is nagegaan of er nog luchtlekken aanwezig waren in de gebouwschil.

Eerste passieve monument vanNederland

Bij renoveren is het extra moeilijk om de passiefhuis standaard te behalen, welke bij renovatie een maximale warmtevraag van 25 kWh/m2/jaar betreft. Waar bij nieuwbouw al in het ontwerp rekening kan worden gehouden met de eisen, is dit bij bestaande gebouwen veel lastiger. Zowel aan de vormgeving van het gebouw als aan de oriëntatie ervan is weinig meer te doen, zeker als het zoals bij deze restauratie een rijksmonument betreft. De passieve restauratie van deze voormalige Latijnse school is desondanks erin geslaagd om als eerste rijksmonument het certificaat ‘Gebouwd volgens PassiefBouwen Keur’ te ontvangen.

Meer informatie: Passief restaureren


middelburg 3