Go to top
Sla inhoud over

Eerste Passiefschool van Nederland in Ede

Duurzame school zonder gasaansluiting, vloerverwarming en radiatoren

De Veldhuizerschool in Ede is een bijzonder project waar Isover vanaf het eerste begin bij betrokken was. Samen met HartmanBouwVisie en BouwQuest werd een frisse én passieve school neergezet. In passieve gebouwen waarin veel personen vertoeven, zoals bij scholen, loopt de warmtebijdrage van de gebruikers van ongeveer 70 Watt per persoon al snel op. In een schoolgebouw dragen kinderen, leerkrachten en de aanwezige elektrische apparatuur bij tot de passieve warmtetoevoer, waardoor de energiebehoefte voor verwarming nog lager ligt dan in een passieve woning. Door de aanwezigheid van veel personen zijn daarentegen de behoeftes voor verlichting en ventilatie weer een stuk hoger. In Ede is een passieve school gebouwd die ca. 80% minder energie gebruikt dan een niet-passiefschool en door de gebruikers zelf wordt warm gehouden. Een gasaansluiting, vloerverwarming en radiatoren zijn niet aanwezig.


 

Energieverbruik Passiefschool

Het verminderen van het energieverbruik wordt gerealiseerd door goede isolatie, uitstekende luchtdichtheid, gebruik van zonlichttoetreding en een afgestemd balansventilatiesysteem. De isolatielaag die is toegepast voor de hout skeletbouwelementen en de dakelementen is 30 á 40 cm dik. De elementen zijn opgebouwd met I-liggers en geïsoleerd met Isover Systemroll 1000 (λ = 0,032) en Systemroll 700 (λ = 0,035) en hebben een gemiddelde Rc-waarde van de 10 m2.K/W.

Een Passiefschool is een gebouw waarbij de energiebehoefte tot het minimum is beperkt. Het verbruik van gas en elektriciteit ligt bij de Veldhuizerschool ongeveer 75% lager in vergelijking met een niet-Passiefschool. Het reduceren van het verbruik wordt gerealiseerd door goede isolatie, uitstekende luchtdichtheid, gebruik van zonlichttoetreding en een afgestemd balansventilatiesysteem. Hierdoor heeft de school geen gasaansluiting nodig en wordt het gebouw verwarmd door de kinderen en de elektrische apparaten.

Het gebouw heeft geen aanvullende verwarming nodig.ondersteund door een elektrische wamtepomp, wordt de school voor schooltijd kort op temperatuur gebracht. De rest van de warmte wordt door de gebruikers van de school geleverd. Als het te warm wordt, zorgt het ventilatiesysteem voor koeling. In elk lokaal zorgen airsocks (flexibele luchtslangen) voor een optimale ventilatie en voorkomen tocht.

Meest frisse school

De Veldhuizerschool in Ede is de meest frisse nieuwbouwschool van Nederland. Dat werd bekend tijdens het congres ‘7 jaar frisse scholen & andere bouwstenen’, georganiseerd door Agentschap NL en Bouwstenen voor Sociaal. De Veldhuizerschool sleepte de titel in de wacht omdat ze van alle deelnemende nieuwbouwscholen het meest schoon, fris en energiebewust was.

Diverse referentiedetails van de Veldhuizerschool zijn te downloaden op www.sbr.nl


school ede 1