Go to top
Sla inhoud over

Passief huis in Drenthe

Samen werken aan een passief ontwerp

In Erica, gemeente Emmen, staat het eerste gecertificeerde passiefhuis van Drenthe. De gekozen bouwmethode staat dicht bij de huidige bouwpraktijk. Dit gebouw laat daarmee zien dat een comfortabel én zeer energiezuinig gebouw niet iets is van de toekomst en esthetisch niet hoeft te verschillen van een conventionele woning. De opbouw van de gebouwschil moet altijd goed doordacht zijn en daarom zijn er goede voorbereidingen aan vooraf gegaan. Het gebouw is tot stand gekomen na een intensieve samenwerking binnen een bouwteam met de installateur, het architectenbureau, duurzaamheidadviseurs, Saint-Gobain Isover en Saint-Gobain Glassolutions.

Passief bouwen met een massieve constructie

Door middel van zeer hoge isolatiewaardes, driebladige beglazing en een goede luchtdichte schil is het gelukt een gebouw neer te zetten met een zeer lage warmtevraag van slechts 15 kWh/(m2 jaar). Omgerekend is dit slechts 1,5 m3 gas per vierkante meter per jaar. De woning is gebouwd met een traditioneel kalkzandsteen binnenblad en een luchtspouw met 250 mm Isover glaswolisolatie (Mupan Facade 100 mm en Mupan Ultra XS 148mm) met een Rc-waarde van 8,0 m2/K.W. Om de twee isolatielagen met een minimum aan koudebruggen te fixeren aan het binnenblad is gebruik gemaakt van het UNI-flex spouwanker van GB. Het dak is geïsoleerd naar een Rc van 10 m2/K.W met 400 mm Isover Systemroll 1000 (meerlaags). De toegepaste beglazing Climatop Lux van Saint-Gobain Glassolutions heeft een extreem hoge isolatiewaarde (U = 0,58 W/m.K) en een goede zontoelatingsfactor (g = 0,58), waardoor er optimaal gebruik wordt gemaakt van de gratis zonne energie die op de ramen valt. Daarnaast is de woning perfect luchtdicht gemaakt met de Isover Vario oplossingen voor luchtdicht bouwen en is het voorzien van een energiezuinige warmtepomp met een zonnecollector. Het gebouw is uitvoerig getoetst op koudebruggen, luchtdichtheid en een goede gebalanceerde ventilatie en heeft als eerste Drentse woning het PassiefBouwen Keur van de stichting Passief Bouwen in ontvangst kunnen nemen.

Green Key Label

Onderdeel van een duurzaam geheel Het eerste passiefhuis van Drenthe maakt onderdeel uit van het zeer duurzaam opgezette Green Meet*s Resort met o.a. een viersterrenhotel en golfbaan en heeft het hoogste Green Key label binnengehaald, namelijk goud. Meer informatie: www.greenmeets.nl


Passiefhuis Drenthe 1