Go to top
Sla inhoud over

Hoe bereikt u een energiebehoefte van 15 kWh?

Bij energiezuinig bouwen hoort een energiebehoefte van maximaal 15 kWh. Dit kunt u bereiken door rekening te houden met de onderstaande factoren.

Compact ontwerp

Wilt u energiezuinig bouwen? Dan is het verstandig om te kiezen voor een compact ontwerp. Hierbij bespaart u niet alleen op de bouwkosten, een compact huis is ook eenvoudiger en beter te isoleren.

Bij een compact huis is de oppervlakte van de buitenschil geoptimaliseerd ten opzichte van de inhoud. Ook is de vorm van de buitenschil eenvoudig, waardoor het warmteverlies bij aansluitingen en knooppunten wordt beperkt.

Rekening houden met de zon

Warmte van de zon

De zon is een gratis energiebron. Door hier goed gebruik van te maken, is het gemakkelijker om Energiezuinig te bouwen. De zon zorgt behalve voor warmte ook voor licht en hierdoor voor een gezond leefklimaat.

Voorzie, in het kader van energiezuinig bouwen,grote ramen aan de zonkant (het zuiden). Vermijd schaduw van heuvels, bomen of andere gebouwen. Zo maakt u optimaal gebruik van de gratis warmte die de zon u biedt.

Geen koudebruggen

Thermische schil van een Passiefhuis

Koudebruggen veroorzaken niet alleen een verhoogd energieverlies, ze vormen ook de basis voor oppervlaktecondensatie of schimmelgroei.

Zorg er daarom voor dat uw Multi-Comfort House volledig koudebrugvrij is. Een Multi-Comfort House is energiezuinig of zelfs energieneutraal gebouwd. Warmteverlies door koudebruggen kunt u hierbij niet gebruiken.

De isolatieschil moet zo worden ontworpen, dat elke blauwdruk in 1 pennenstreep, zonder onderbrekingen, kan worden nagetrokken.

Luchtdichtheid

Blower-Door-Test

Luchtdicht bouwen is een must in het ontwerp van een Passief huis. Door de thermische schil van uw Passiefhuis luchtdicht te bouwen beperkt u het energieverlies tot een minimum.

Om de luchtdichtheid te testen kunt u een "Blower Door Test" uitvoeren. Deze test kan energieverkwisters zoals open voegen en barsten identificeren. Doe de Blower Door Test altijd voordat u met de afbouw van uw Multi-Comfort House begint. Hierdoor heeft u nog de mogelijkheid eventuele "lekken" te repareren.

Ventilatiesysteem met warmteterugwinning

Een luchtdicht gebouwd huis heeft een goed ventilatiesysteem nodig. In het Multi-Comfort House wordt gebruik gemaakt van een Comfort Ventilatiesysteem. Via een geothermische warmtepomp wordt verse lucht aangezogen en voorverwarmd.

  • De gebruikte (vuile) lucht van de badkamer en keuken wordt afgevoerd.
  • De warmte van de uitgaande lucht wordt overgedragen aan de inkomende lucht via een warmtewisselaar.
  • De voorverwarmde verse (schone) lucht wordt vervolgens verdeeld aan de slaap- en leefkamers.

In het Multi-Comfort House kunt u zo altijd genieten van verse lucht, zonder dat warmte verloren gaat.


Een Passiefhuis isoleren