Go to top
Sla inhoud over

Blower Door Test

Een Blower-Door-Test wordt uitgevoegd om te meten of een woning voldoende luchtdicht gebouwd is. De Blower-Door-Test wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Zij zullen de woning of het gebouw onder een beperkte overdruk zetten. Maximaal komt deze overdruk overigens niet boven de 100 Pascal (ongeveer 10 kg/m2) uit. Zeker in grote ruimtes kan een te hoge overdruk schade aan het gebouw veroorzaken.

  • De luchtdichtheid wordt gemeten volgens de NEN 2686 en NEN-EN 13829.

Hoe werkt de Blower-Door-Test?

Om het gebouw onder druk te kunnen zetten plaatst het gespecialiseerde bedrijf in één van de deurkozijnen een meetframe met daarin een ventilator. Vervolgens sluiten ze de luchtkanalen en rookgasafvoeren in de thermische schil tijdelijk af. Het hele meetproces doorlopen ze stap voor stap met behulp van speciale meetapparatuur.

Door het uitvoeren van deze Blower-Door-Test kunnen zij precies berekenen hoeveel lucht via kieren of scheuren ontsnapt. Hiermee bepalen ze of de woning voldoende luchtdicht is.

Luchtdichtheid verbeteren

Na de test en het rapport dient u de luchtdichtheid eventueel te verbeteren. Daarom is het verstandig de Blower-Door-Test uit te voeren voordat u met de afbouw van uw Passiefhuis begint.


Blower-Door-Test